» Startsidan » Om oss » Arkiv » Recept
» Logga in
» Våra tester
» Protokoll

Närke Kulturbryggeri-info 180220


Hej o hå, vad fort tiden gick efter nyår…

…och tänk va’ – vi har redan haft vinter flera gånger denna säsong! Nu har flingorna singlat över oss för åttonde (8:e) gången i vinter! Vilken fröjd! Så nu kan det väl bara bli bättre!?!?! ….och varmare!? …….och bar-markare….!? ….eller??…..


Nå, vi rullar på….

…oförtrutet, trots snödrivor och influensor, med ölbryggning, konserter, konstutställning och andra mer eller mindre regelbundna event, såsom ”’Trevlig torsdag” och ”Trälig måndag”.


"Trälig måndag”…

...är namnet på vår helt o-märkvärdiga bryggeri-butik och provsmaknings-pub, som är öppen varje helg- o afton-fri måndag kl 16.30–18.30. Vi erbjuder försäljning av provsmaker ā 15 cl av våra olika ölsorter. ”Rena friskvården, detta, att lyfta på rumpan och gå och fylla på ölglaset så ofta, eftersom man får så lite….”, sa en gäst i puben i går kväll…..

Vi har också våra ölglas till försäljning (tomma glas, alltså), och även det som finns kvar i lagret av T-shirts och öl-kassar. Någon gång under våren planerar vi för nya s k reklam-artiklar, men vi har ingen aning om ännu när vi ska ”hinna med” det.

Vi har även några exemplar kvar i lagret av den superfina boken ”Humle – det gröna guldet”, den omåttligt uppskattade, gedigna och vackra populärversionen av den stora forskningen om humle, gjord av Else-Marie Karlsson Strese och Clas Tolin. Priset? Fortfarande endast 230 kronor. OBS! Endast kontant betalning i butiken & puben!


”Trevlig torsdag”

…är sista torsdagen i februari, mars & april, kl 18.00–22.00. Provsmakningspuben håller öppet och därutöver händer det något extra, oftast musikaliskt. Nu på torsdag 22 februari gästas vi av ”Slow Train” och ”Wahlström & Bender”, och de brukar inte spela så särskilt fult, om ni frågar mig. Fri entré. Ingen föranmälan! Det är bara att komma! OBS! Endast kontant betalning i baren!


Konstutställning

Vårens första (men förhoppningsvis inte enda) konstutställning öppnar med vernissagefest fredagen den 2 mars kl 18.00. Konstnären Max Hjalmarsson visar sin utställning ”prequel” i vår galleri-hörna, som vi kommer att få ”bygga ut” ända in i restaurangen för att få plats med Max stora häftiga alster, inte jämförbara med något annat. Måste ses! Utställningen håller öppet de näst-kommande tre helgerna efter vernissagefesten (lör–sön 12.00–15.00) samt på de efterföljande måndagarna kl 16.30–18.30. Missa inte! Som vanligt endast kontant betalning i baren. (Tjata, tjata…..)


Konserter

Vårens konserter är bokade och klara! Mycket häftig musik blir det, av många olika slag! Biljetter (i förekommande fall) kommer att finnas på Tickster så snart vi hinner med att lägga in evenemangen, samt ev i entrén, om utifall att det kanske skulle kunna bli några biljetter över, förståss. Nästa tillfälle till en häftig musikupplevelse blir fredagen den 16 mars, då vi har glädjen att se (och höra!) ”T-Blues Sweden” på vår scen. Varning! De är kända för att bluesa hål genom huvudet på sin publik! Ingen oberörd åhörare – det kan vi lova! Se komplett lista över vårens musikaliska event här nedan.


Ölbryggning

Ja, det är ju själva kärn-verksamheten och vår drivkraft, det. Ibland frågar goda öl-älskare om vi har något nytt på gång, och mitt ”standard-svar” är: ”Ja, vi har ju alltid något nytt på gång! Oftast flera olika sorters nytt! Men vi säger inte vad förrän det är klart!” Och så är det nu också.

Det som är nytt och ännu inte klart, ja det håller vi gärna lite hemligt tills vi vet att allt har gått bra och att vi är nöjda med resultatet. Om vi (mot all förmodan! – och ta i trä!) inte skulle bli nöjda, tja då kommer det aldrig att presenteras som nytt, för då häller vi ut eländet, för vem skulle vilja ha något som vi själva inte är nöjda med……

Nå, det allra mesta blir faktiskt som vi tänkt oss, som t ex vårt ny-uppväckta barley wine ”?” (läs: frågetecken), som kommer på Systembolagen i Örebro-trakten 3 april. Och därefter kan vi flagga för vår irish stout ”Dubh Linn Stout” med prämiär 2 maj, även denna hos monopolet i hemtrakten. ”Rainbow Warrior” kommer åter den 1 juni, om allt klaffar.

Till pubar och restaruanger kan vi alltid erbjuda flera olika sorters fatöl, till dem som inte är fast-bundna av avtal med de stora bryggeri-jättarna, förstås, för då får de bara köpa öl från dem. Vi har även flera olika sorters öl på flaska nuförtiden, men samma sak gäller dessa, om inte pubarna är själv-ägande kylskåps-innehavare! Dessa öl kan vi även erbjuda för s k privatimport via Systembolaget och inom kort (= när jag hinner…) presenterar vi en lista över dessa öl på vår hemsida. Ha tålamod, snälla.


Nya öl-vattenhål i Örebro!

Vi kan med glädje berätta att vi sedan en tid tillbaka har levererat lite öl till restaurangen ”Ett Rum och Kök” på Stortorget 16. Spännande att kunna presentera vår öl till gäster som kanske först och främst tänkt sig ett glas vin till maten! Vi hoppas att både gäster och krögare blir nöjda!

Tåg-resenärer, som ”måste” vänta på nästa tåg i Örebro, och för all del även alla andra gäster på restaurang Hanoi New Center på Östra Bangatan 42B, kan sedan ett par månader tillbaka beställa en flaska Örebro Bitter, och kanske ibland också någon annan Närke-öl. Tack för denna chans för vår öl att få möta helt nya kunder! Och för helt nya kunder att kunna möta vår öl!


Kuriosa

Till vår stora överraskning och glädje omnämns vår öl ”Pors & Tvärs” i podden ”återskapat” (avsnitt 46, från 35:50 och framåt), detta i samband med att porsölets historia i Nordeuropa och Sverige diskuteras. Kan nämnas att hela avsnittet är väl värt att lyssna på, mycket ska man lära innan man trillar av pinn! Podden finns bl a på Spotify och här:
http://aterskapat.libsyn.com/terskapat-46-arkeobotanik-och-porsl

”Pors & Tvärs” är ett öl inspirerat av gammal tradition, som vi har skapat tillsammans med våra goda kollegor på Qvänum Mat & Malt. Första gångerna bryggde vi tillsammans, en gång i Kvänum och en gång i Örebro. Blev ölen exakt likadana, tror ni? Nej nej, men båda brygderna blev lika goda! Och det är helt enkelt skiiit-kul att brygga ihop med kollegor, så denna gång var inte den sista! Vi har redan gjort flera co-brews, som det heter på internationaliska. Men det hänger alltså lika mycket på bryggeriet som på receptet, så copy-cats göre sig icke besvär! :-)


Så – nog skrivet för denna gång! "Kör mot skogen”, som det heter i en berömd saga om rättvisa…..! Ja, jäsningen!…...


Dä-ä-ju-helt-o-trooooli’t-vicken-vår-vi-har-framför-oss-å-kom-å-va-mä-oss-vetja-hälsningar
från
Närke Kulturbryggeri

- - - - - - - - - - - - - - -

Vårens event:

22 februari 18.00–22.00, Trevlig torsdag: ”Slow Train” & ”Wahlström & Bender”.
16 mars 19.00 (fre): ”T-Blues Sweden” (blues).
24 mars 19.00 (lör): ”Mama Chajes Orkestar” (balkan).
29 mars 18.00–22.00, Trevlig torsdag: Erik Andersson & Annika (piano, sång, improvisation).
6 april 19.00 (fre): ”Akosia” (reggae).
22 april (sön): ”Mikael Ramel Band” (tid ännu ej klart).
26 april 18.00–22.00, Trevlig torsdag: Erik Andersson (jazztrio).
19 maj 19.00 (lör): ”Fans of Otherwise” (bandet som gör det lite som eljest).
31 maj (tors): Per Zetterlund (dragspel) (tid ännu ej klart).


- - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - -

Om du vet någon som önskar få information från Närke Kulturbryggeri direkt i e-posten - mäjla till
flaskpost@kulturbryggeri.se

- - - - - - - - - - - - - - -

Om du inte längre önskar information från Närke Kulturbryggeri - skicka ett e-brev till
ingen.flaskpost.tack@kulturbryggeri.se

- - - - - - - - - - - - - - -


Kenneth Långstöm, 02/21/2018