» Startsidan » Om oss » Arkiv » Recept
» Logga in
» Våra tester
» ProtokollOppigårds 15 År

 

Nu är vi inne på vårt 15:de år som bryggeri. Det har varit 15 år av oberoende och 15 år av en fantastisk resa tillsammans med er.

Jubileet kommer vi att uppmärksamma på olika sätt under året. Dels genom en omröstning av favoritöl i repris. Det kommer att vara en rad deltävlingar där en öl går vidare ifrån varje. Det öl som sen vinner finalen kommer vi att brygga igen för ett tillfälligt släpp på Systembolaget i höst.

Vi har valt öl som vi själva har bryggt, dvs inte samarbetsöl av olika slag.
 
  
Grim Lager
Denna lager har ju än så länge bara funnits på Akkurat i Stockholm. Inom kort kommer den att dyka upp på fler pubar runt om i landet. Nästan all malt är svensk pilsnermalt. Till den adderar vi en liten giva ljus tysk karamellmalt. För att skapa ett öl med låg men balanserad beska och nyanserad humlearom har vi valt en blandning av tyska och tjeckisk humle. Det som slutligen ger ölet dess rena smaker är en kall jäsning med tysk lagerölsjäst följt av en lång och kall lagringsperiod.

Så småningom kommer vi även att fylla flaskor. Vi lovar att meddela när det händer!
 


 
Lagerlokal för Suröl
Surölslagret har fått både väggar, tak och fönster. Betongplattan är gjuten och under våren kommer vi att bygga vidare.

När det är klart så kommer den surölskultur vi har att fördelas på ett antal ekfat som fylls på med nybrggd öl för att skalas upp. Först till 25 fat och sedan till 125st. Det här är ett projekt som kommer att ta sin tid.
 

Oppigårds Weissbier

 

Systembolaget i Hedemora blir först ut med att ta in Oppigårds ekologiska Weissbier på hyllan.

Detta är en typisk tysk veteöl. Den är ofiltrerad och jästen ger toner av nejlika och skumbanan. Den är humlad med den tyska humlesorten Mandarina Bavaria och i slutet av jäsningen har vi även torrhumlat för att ge ölet lite fräschör.
I vår webshop finns nu 33cl Weissbierglas. Givetvis finns de även till försäljning här i bryggeriet.
  
Fler tankar
Vi kompleterar tankhallen i den nya produktionslokalen med ytterligare 7st jäs- och lagringstankar. Det gör att vi blir lite flexiblare i produktionen.

Även 5 stycken mindre tankar har placerats nere i det nya bryggeriet, Grim. De kommer att användas till special bryggder.

 
 

Aktiviteter våren 2018

 

28 februari Beer Makers Dinner och Tap Take Over Pumphuset Borås

10-11 mars Korvfestival i Nacka Strand, Stockholm

16-17 mars Malt, Mat och Destillat i Stockholm

6-7 april En Öl & En Whisky Mässa Göteborg

13-14 april Wapnö Öl & Whisky mässa

14 april Linköping Beer ExpoKenneth Långstöm, 02/27/2018